Niet loslaten, maar anders vasthouden

Loslaten, een gevleugelde term

“Je moet leren loslaten” is een veel gebezigde uitspraak in trainers- en coachland. Loslaten wat je niet wilt, delegeren wat anderen kunnen. Ook rondom het thema sociale innovatie en bij managementvraagstukken is het een gevleugelde term. Maar waarom lukt het dan maar zo weinigen? Hoe komt het toch dat het ons zo veel moeite kost om taken en zaken los te laten? Terwijl we er veel tijd en energie aan besteden. En da’s frustrerend toch! Natuurlijk speelt vertrouwen een belangrijke rol. Maar er speelt in mijn ogen ook iets anders?

Wat je aandacht geeft groeit

De vraag die ik altijd stel is: gaat je bestede energie en tijd wel naar de juiste dingen? Immers wat je aandacht geeft groeit. We kennen allemaal het fenomeen “Denk NIET aan een roze olifant”. En wat doe je dan??? Juist! Wetenschappelijk is ook bewezen dat ons brein zo werkt. Diep van binnen weten we dat ook donders goed. Het is echt geen rocket science. En toch doen we het maar al te vaak. Nee, laat ik vooral voor mezelf spreken. Ik trap er in ieder geval regelmatig in. Bijvoorbeeld hoe vaak ik tegen mijn kinderen zeg dat ze iets NIET moeten doen. Of in mijn rol als hockeycoach van mijn dochters team; “NIET lopen met de bal“. En wat gebeurt er dan? Juist, je raadt het al.

Het gaat om anders vasthouden

Ten aanzien van leiderschap geldt hetzelfde. Ook hier ligt de focus vaak op wat we niet willen of niet goed gaat. Het gaat in mijn beleving echter niet zo zeer om loslaten, maar juist om anders vasthouden. Oftewel leg je de focus op wat je moet loslaten, of besteed je de aandacht juist aan wat je graag wil bereiken? Je stip op de horizon, je lonkend perspectief, je droom. Dat geeft richting en juist dat wil je graag ‘vasthouden’. Omdat daar je passie ligt. Omdat je talenten dan maximaal tot ontplooiing komen. Omdat dat het resultaat is dat je wil bereiken. Is dat niet veel leuker? En het is ook nog eens effectiever. Probeer het gewoon eens. Ik wens je veel plezier met vasthouden èn dat loslaten, laat dat maar eens los 😉

Marc

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *